Gorąca biała czekolada

Myśląc o gorącej czekoladzie zazwyczaj mamy przed oczami tę ciemną. Białą czekoladę rzadko się pija, a szkoda. W prosty sposób można wyczarować sobie słodki i rozgrzewający deser.

Czekoladowy deser można uzupełnić o ulubione dodatki, byle tylko nie przedobrzyć - i tak jest bardzo słodki!
Czekoladowy deser można uzupełnić o ulubione dodatki, byle tylko nie przedobrzyć - i tak jest bardzo słodki!123RF/PICSEL

1. W rondelku umieszczamy czekoladę podzieloną na mniejsze części, zalewamy ją mlekiem i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy całość na niewielkim ogniu, często mieszając i pilnując, by się nie przypaliła.

2. Przelewamy rozpuszczony napój do wysokich szklanek/pucharków. Możemy uzupełnić czekoladę np. dodatkiem cynamonu. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno. Przekładamy otrzymaną masę do szprycy/rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzchu gorącej czekolady. Pijemy, póki jest ciepła. Możemy też uprościć sobie pracę i wykorzystać gotową bitą śmietanę w spray'u.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas