Grecka bougatsa z kremem

Poza tradycyjnymi daniami jak włoska pizza, hiszpańskie gazpacho czy grecka moussaka, warto spróbować też popularnych, śródziemnomorskich deserów. Przedstawiamy przepis na słodki, grecki przysmak.

Greckie ciasto
Greckie ciastomateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, mąkę kukurydzianą, cukier, wanilię i skórkę z cytryny, podgrzewać 8 min/90°C/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4-5 min/70°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

5. Formę do tarty natłuścić roztopionym masłem za pomocą pędzelka, wyłożyć ją arkuszem ciasta filo, posmarować roztopionym masłem, nałożyć następny arkusz ciasta, ponownie posmarować masłem. Czynności powtórzyć z połową arkuszy ciasta. Z kremu wyciągnąć skórkę z cytryny, przełożyć krem na natłuszczone masłem arkusze ciasta filo w formie do tarty. Na krem nałożyć arkusz ciasta filo, posmarować go masłem, ułożyć na nim kolejny arkusz ciasta filo i posmarować go masłem. Czynności powtórzyć dla pozostałych arkuszy ciasta. Wystające poza formę trójkąty arkuszy ciasta filo złożyć do środka formy, smarując każdy z nich masłem, analogicznie jak części arkusza w środku formy. Wierzch tarty posmarować masłem.

6. Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do studzenia do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 3 godz.

7. Grecką bougatsę z kremem podawać oprószoną cukrem pudrem, posypaną rozdrobnionymi pistacjami i polaną miodem.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

2. Pistacje posiekać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3. Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, mąkę kukurydzianą, cukier, wanilię i skórkę z cytryny, podgrzewać mieszając przez ok. 10 minut. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4. Masło roztopić w rondelku.

5. Formę do tarty natłuścić roztopionym masłem za pomocą pędzelka, wyłożyć ją arkuszem ciasta filo, posmarować roztopionym masłem, nałożyć następny arkusz ciasta, ponownie posmarować masłem. Czynności powtórzyć z połową arkuszy ciasta. Z kremu wyciągnąć skórkę z cytryny, przełożyć krem na natłuszczone masłem arkusze ciasta filo w formie do tarty. Na krem nałożyć arkusz ciasta filo, posmarować go masłem, ułożyć na nim kolejny arkusz ciasta filo i posmarować go masłem. Czynności powtórzyć dla pozostałych arkuszy ciasta. Wystające poza formę trójkąty arkuszy ciasta filo złożyć do środka formy, smarując każdy z nich masłem, analogicznie jak części arkusza w środku formy. Wierzch tarty posmarować masłem.

6. Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do studzenia do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 3 godz.

Grecką bougatsę z kremem podawać oprószoną cukrem pudrem, posypaną rozdrobnionymi pistacjami i polaną miodem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas