Grecka musaka

Pyszne danie z bakłażanów.

Składniki:

Reklama

- 1.5 kg niedużych bakłażanów,
- 60 dag mięsa mielonego,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 5-6 dojrzałych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- garść czarnych oliwek,
- po łyżeczce oregano i bazylii,
- pół szklanki oliwy,
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa,
Sos:
- 4 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki,
- 3 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki startego twardego sera

Przygotowanie:

Pokrojone bakłażany obsmaż na oliwie, wyjmij z patelni i odsącz z tłuszczu. Pokrojoną w kostkę cebulę smaż na złoty kolor, dodaj mięso, czosnek, oliwki, a następnie wkrój obrane ze skórki pomidory i dodaj koncentrat pomidorowy. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj zioła.
Przygotuj sos: z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Ostaw z ognia i powoli rozprowadzaj mlekiem. Postaw ponownie na ogniu, dodaj starty ser, żółtka i przyprawy cały czas intensywnie mieszając, aby sos miał jednolita konsystencję.
Do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia wkładaj warstwami podsmażone bakłażany i mięso. Zalej przygotowanym wcześniej sosem. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Upieczoną musakę można udekorować posypując ziołami, lub układając plastry pomidorów.

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | kuchnia grecka | bakłażany

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje