Grecki jogurt z orzechami i miodem

Oryginalny deser.


Reklama


Składniki na 2 porcje:

  • 2 płaty żelatyny
  • 250 g jogurtu greckiego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  •  150 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 30 g migdałów bez skorki
  • 30 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • listek melisy
Przygotowanie:

 Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, cukier waniliowy i łyżkę miodu wymieszać. Żelatynę odcisnąć i roztopić w małym rondelku. Do żelatyny dodać 3 łyżki jogurtu, dobrze wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym jogurtem. Odstawić w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć wmieszać ubitą śmietanę. Odstawić w chłodne miejsce na min. 4 godziny. Cukier skarmelizować na patelni, dodać migdały i orzechy, dobrze wymieszać. Karmel nałożyć na kawałek folii aluminiowej i odstawić, aby zastygł. Karmel posiekać, wymieszać z 3 łyżkami lekko zagrzanego miodu. Gorącą łyżką wycinać mus, nakładać na talerzyki, podawać z karmelem, dekorować melisą.


Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 1970 kJ/471 kcal


Dowiedz się więcej na temat: deser | żelatyna | jogurt

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje