Grecki półmisek mięs

Uczta w śródziemnomorskim stylu.

Składniki na 4 osoby:

- ząbek czosnku,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 300 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 żółtko,
- sól, czarny pieprz,
- 1/2 łyżeczki curry,
- pęczek pietruszki,
- 4 kotlety jagnięce (po 125 g),
- 250 g sera owczego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki panierki,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 mała papryka zielona,
- 1/2 puszki pomidorów,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- szczypta cukru,
- sos Tabasco,
- pęczek tymianku,
- 12 łyżek oleju,
- cytryna,
- 1/2 słoika (42 g) oliwek

Przygotowanie:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać, jedną posiekać w drobną kostkę, pozostałe w krążki. Mięso mielone wyrobić z żółtkiem, posiekaną cebulką i czosnkiem. Doprawić solą pieprzem i curry. Pietruszkę umyć, osuszyć, część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i dodać do mięsa, wyrobić, formować frykadelki. Kotlety jagnięce opłukać, osuszyć. Ser owczy przekroić na 4 części. Jajko rozbić. Ser obtaczać w jajku a następnie w panierce. Papryki umyć, poprzekrawać, opiec na grillu, zdjąć skórkę. Pomidory z puszki i przecier pomidorowy wymieszać, doprawić solą, pieprzem cukrem i Tabasco. Tymianek umyć, osuszyć, oberwać listki, część odłożyć, resztę wmieszać do sosu. Olej rozgrzać na patelni i smażyć frykadelki z obu stron. Kotlety jagnięce obsmażać 4-5 minut. Doprawić solą, pieprzem i pozostałym tymiankiem. Sos podgrzać. Rozgrzać olej i opiekać kawałki sera na złoty kolor. Paprykę i pokrojoną w krążki cebulę również lekko obsmażyć i oprószyć pieprzem. Cytrynę pokroić w cząstki. Frykadelki, kotlety jagnięce, ser nakładać na talerze razem z papryką i krążkami cebuli. Dekorować pokrojoną cytryną, oliwkami i pietruszką. Podawać z sosem. Idealnym dodatkiem będzie chlebek pita.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 4280 kJ/1022 kcal

Reklama

Wszystko o Grecji!

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia grecka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje