Grejpfrutówka

Mocna nalewka.

Składniki na 5-6 butelek:

Reklama

- 1 grejpfrut,
- 1 mała pomarańcza,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 laski wanilii,
- 1 l spirytusu (95 proc.),
- 1 l czystej wódki (45 proc.),
- 3 l wody (najlepiej oligoceńskiej)

Przygotowanie:

1. Cytrusy sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką. Cieniutko skroić skórkę, usuwając przy tym białą błonkę. Przełożyć do dużego (5 l) słoja lub gąsiorka. Dodać sok wyciśnięty z grejpfruta. Wanilię rozkroić, czubkiem noża wyskrobać miąższ, dodać do owoców.
2. Cukier rozpuścić w wodzie, zalać cytrusy z wanilią. Wlać spirytus i wódkę, wymieszać. Gąsiorek szczelnie zamknąć, odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
3. Przygotowaną grejpfrutówkę przefiltrować przez gazę lub bibułkowy filtr do kawy. Rozlać do butelek, szczelnie zakorkować. Nalewka jest gotowa do picia już po upływie tygodnia. Uwaga: goryczka grejpfruta świetnie maskuje alkohol, ale to naprawdę mocna nalewka!
Czas przygotowania: 40 minut
1 kieliszek: 180 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: nalewka | nalewki | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje