Grill idealny – jak zaskoczyć gości?

Masz już dość tradycyjnego grilla, na którym można uświadczyć jedynie kiełbasę śląską i spaloną karkówkę? Sprawdź, jak zaskoczysz swoich gości!

Mięsne szaszłyki z ananasem, marynaty własnego autorstwa oraz perfekcyjnie przygotowane burgery z nietypowymi dodatkami. To wszystko pozwoli ci zostać prawdziwą mistrzynią grilla.

Mięso na słodko

Reklama

Co powiesz na szaszłyki z mięsem na słodko? Takie przepisy na pewno zrobią furorę wśród twoich najbliższych. Na początku możesz spróbować czegoś prostszego, jak polędwiczki wieprzowe w ostrej marynacie w towarzystwie kawałków świeżego ananasa i czerwonej cebuli. Dzięki temu szaszłyki będą miały pyszny słodko-pikantny smak.

Bardziej zaawansowane mistrzynie grilla mogą spróbować czegoś jeszcze bardziej wyszukanego. Chudą wieprzowinę pokrój w plastry i zamarynuj w musztardowo-orzechowym sosie. Następnie w plastrach mięsa ukryj aromatyczny ser pleśniowy wraz z odrobiną cebuli. Zawinięte zraziki nabij na patyk do szaszłyków przedzielając kawałkami słodkiej gruszki. Całość opiekaj pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu. Zobaczysz, to będzie prawdziwy hit!

Burgery

Przygotowanie burgerów zamiast kiełbasy będzie ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnego grilla. Jeśli lubisz eksperymentować, oprócz tradycyjnych dodatków do bułki i mięsa, spróbuj przyrządzić wersję z grillowanym awokado, ananasem lub... burakami! Zobaczysz, że twoi goście będą wniebowzięci. Jak przyrządzić idealne burgery?

Bardzo ważne jest, by do mięsa mielonego nie dodawać soli przed smażeniem. Wbrew powszechnym opiniom, źle wpływa to na efekt końcowy, ponieważ zmienia strukturę mięsa. Przed położeniem burgerów na ruszt zadbaj o to, by węgle były mocno rozgrzane, dzięki czemu osiągniesz najlepszy efekt.

Pamiętaj także o dodatkach - niektóre z nich możesz położyć na aluminiowej tacce i przypiec na grillu. Kluczem do sukcesu jest także idealnie wysmażona bułka, która będzie lekko chrupiąca, a jednocześnie miękka w środku.

Własne marynaty i sosy

Jeśli oprócz zaskakujących potraw masz ochotę wrzucić na ruszt odrobinę grillowej klasyki, spróbuj przygotować własne mieszanki przypraw, w których zamarynujesz mięso. Tu najlepiej sprawdzi się metoda prób i błędów, jednak  zawsze możesz postawić na prostotę.

Do zamarynowania karkówki wieprzowej przyda się musztarda w połączeniu z różnymi ziołami lub miodowa marynata w połączeniu z ostrymi przyprawami. Za to kurczak dobrze komponuje się z delikatnymi marynatami przygotowanymi na bazie jogurtu naturalnego.

Wołowiny z zasady nie powinno się marynować, wystarczy przed wrzuceniem na ruszt dodać odrobinę soli. Dopiero na talerzu łączy się ją z sosem. Warto spędzić chwilę czasu w kuchni i  przygotować kilka własnych wariantów. Czego koniecznie powinnaś spróbować?

Absolutną podstawą każdego grilla jest sos BBQ, który bez problemu przyrządzisz w domu z łatwo dostępnych składników i przypraw. Inne sosy, które powinny znaleźć się na twoim stole to prosty do przygotowania sos czosnkowy oraz ostry sos z  papryczek chili. Jeśli lubisz eksperymentować możesz spróbować również przyrządzić kilka wersji salsy o bardziej orientalnym smaku, jak np. brzoskwinia z mango czy sos orzechowy z dodatkiem kolendry.

Nie tylko mięso

Oczywiście przygotowując idealne przyjęcie grillowe dania nie powinny być wyłącznie mięsne. Warto zadbać o zróżnicowanie i wrzucić na ruszt odrobinę warzyw, z których przygotujesz sałatkę na ciepło, a także owocowych szaszłyków z truskawkami i bananami w roli głównej, które doskonale sprawdzą się w roli deseru.

Na grill możesz również wrzucić kukurydzę, domowej roboty bułeczki, faszerowane pieczarki oraz pokrojonego w plastry oscypka. Do pieczywa przygotuj własnej roboty masło ziołowo-czosnkowe. Przyda się ono również do smarowania steków wołowych, nadając im wyśmienitego aromatu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje