Grillowane szaszłyki z kurczaka

Pyszne i pożywne danie.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka (600 g)
  • 3 papryki: czerwona, zielona i żółta
  • natka pietruszki

Składniki - marynata

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu (świeżego lub suszonego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj składniki marynaty. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zalej je marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę (maksymalnie na osiem godzin). 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ustawiając go na funkcję grillowania. 

3. Papryki pokrój na duże kawałki. Przygotuj 8 szpadek do szaszłyków i zacznij nakładać na nie składniki - na zmianę mięso i paprykę. Ułóż szpadki na brzegach metalowej formy i włóż do piekarnika. Piecz 10 minut, po czym obróć szaszłyki na drugą stronę. Piecz jeszcze 10 minut. Jeśli nie zrumieniają się odpowiednio, na ostatnie 5 minut przełącz piekarnik na funkcję termoobiegu. 

4. Podawaj szaszłyki posypane natką pietruszki, z dipem jogurtowym i gotowanymi ziemniakami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje