Grillowane warzywa

Smakują zawsze!

Składniki:

  • 1 duży bakłażan lub 2 mniejsze
  • 2 cukinie
  • po 2 strąki czerwonej i żółtej papryki
  • 2-3 czerwone cebule
  • olej, rozmaryn
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Bakłażan umyj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój go w podłużne pasy, oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Gdy warzywo puści sok, spłucz go lub osusz papierowym ręcznikiem.

Reklama

2. Umyj i osusz cukinie. Pokrój je w podłużne pasy, podobnie jak bakłażana. Strąki kolorowych papryk opłucz, osusz. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ paprykowy pokrój na ósemki. Cebule obierz, podziel na cząstki.

3. 1,5 szklanki oleju wymieszaj ze sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj igiełki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę lub obrany i posiekany czosnek oraz zioła prowansalskie. Składniki marynaty wymieszaj.

4. Przygotowane warzywa ułóż w misce, zalej marynatą. Przemieszaj delikatnie i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie rozłóż je na tacce do grillowania (lub na ruszcie w piekarniku). Piecz na złoty kolor. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje