Groszkowa z piersią z kurczaka

Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Ryż gotuj w osolonym wrzątku przez kwadrans.

Groszkowa z piersią z kurczaka
Groszkowa z piersią z kurczakaPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 10 dag groszku w strąkach
  • puszka groszku
  • podwójna pierś z kurczaka
  • torebka ryżu/ makaron nitki
  • włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • lubczyk
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:


1. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Ryż gotuj w osolonym wrzątku przez kwadrans. Włoszczyznę umyj, obierz, włóż do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Wlej 1,5 l wody, gotuj 30 minut. Kurczaka usmaż na rozgrzanym oleju, dodaj do wywaru z opaloną nad palnikiem cebulą, gotuj 30 minut.

2. Z zupy wyjmij włoszczyznę, marchew pokrój w kostkę - i dodaj je ponownie do zupy. Następnie wrzuć groszek - konserwowy i w strąkach - i gotuj jeszcze kwadrans. Przypraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem, dodaj do niej koperek. Gotuj jeszcze chwilę. Na talerze wykładaj po łyżce ugotowanego wcześniej ryżu/ makaronu i zalewaj go gorącą zupą.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Warto wiedzieć!

Świeży groszek, po odcięciu końcówek, przygotuj od razu. Jeśli chcesz to zrobić następnego dnia, włóż go do zimnej wody. Groszek nadaje się również do mrożenia - w ten sposób możesz go przechowywać nawet kilka miesięcy

Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas