Gryczane gnocchi

Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do ostygnięcia.

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag mączystych ziemniaków
  • 15 dag mąki gryczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2-3 spore dojrzałe pomidory
  • 15 dag startego twardego żółtego sera
  • 2-3 łyżeczki startego parmezanu
  • 4 garście szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sos winegret:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:


1. Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Mąkę gryczaną wymieszaj z pszenną i ziemniaczaną, dopraw solą. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem, wbij jajka, wymieszaj. Dodawaj po porcji mąki i wyrabiaj, aż powstanie gęste ciasto. Uformuj z niego wałek i pokrój na kawałki. Kluski wrzucaj na wrzątek z olejem, gotuj ok. 1 minuty od momentu, gdy wypłyną na wierzch.

2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i pomidory, podduś. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Składniki na sos zmiksuj. Na talerzach rozłóż umyty szpinak, polej winegretem. Gnocchi wymieszaj z pomidorami i żółtym serem. Nałóż obok szpinaku, dołóż osączoną fasolkę, posyp parmezanem.

Czas przygotowania: 70 minut



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje