Gryczane rurki z ricottą i migdałami

Rurki to jeden z twardszych rodzajów makaronów. Jeżeli do tej pory przyrządzałaś głównie makarony z białej mąki, możesz rurki zastąpić np. muszelkami lub drobnymi kolankami. Wydadzą się bardziej miękkie, a danie będzie delikatniejsze.

Czas przyrządzenia: ok. 35 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
  • puszka (400 g) pokrojonych pomidorów
  • garść listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • skórka starta z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • opakowanie (375 g) makaronu z mąki gryczanej
  • 100 g serka ricotta

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj dokładnie razem: płatki migdałowe (zostaw łyżkę do posypania), pomidory, bazylię (zostaw kilka listków), czosnek i skórkę cytrynową. Na koniec, miksując dalej, wlej cienką strużką oliwę. Przypraw sos solą i pieprzem. 

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przełóż  z powrotem do garnka. 

3. Przełóż sos do gorącego makaronu  i wymieszaj. Posyp rozgniecionym widelcem serkiem ricotta, resztą  płatków migdałowych i bazylii. Od razu podawaj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje