Gryczane rurki z ricottą i migdałami

Rurki to jeden z twardszych rodzajów makaronów. Jeżeli do tej pory przyrządzałaś głównie makarony z białej mąki, możesz rurki zastąpić np. muszelkami lub drobnymi kolankami. Wydadzą się bardziej miękkie, a danie będzie delikatniejsze.

Danie z makaronem razowym
Danie z makaronem razowym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj dokładnie razem: płatki migdałowe (zostaw łyżkę do posypania), pomidory, bazylię (zostaw kilka listków), czosnek i skórkę cytrynową. Na koniec, miksując dalej, wlej cienką strużką oliwę. Przypraw sos solą i pieprzem. 

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przełóż  z powrotem do garnka. 

3. Przełóż sos do gorącego makaronu  i wymieszaj. Posyp rozgniecionym widelcem serkiem ricotta, resztą  płatków migdałowych i bazylii. Od razu podawaj.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas