Grzanki z pomidorami i wątróbką

Pyszna przekąska

Czas przyrządzenia: 1, 5 godziny

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • jajko
  • 2 łyżki masła

Składniki - farsz

  • kilka pomidorów
  • 20 dag wątróbki
  • 2 łyżki mąki
  • cebula
  • łyżka masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej wody, cukrem i odrobiną mąki. Poczekaj, aż zaczną rosnąć. Dodaj mąkę, wodę, jajko, masło, sól. Wyrób gładkie ciasto, włóż do miski, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by urosło. Podziel na 8 części, wykładaj bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj, pozostaw na 45 minut, by urosły, ale nie dłużej. Kajzerki natnij na górze nożem. Piecz 17 minut w temp. 225°C. 

2. Wątróbkę opłucz, pokrój na małe kawałki, obtocz w mące. Smaż na gorącym oleju z obu stron. Wyłóż na talerz, posyp solą. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na gorącym oleju. Bułeczki pokrój, kładź na nich plastry pomidorów, wątróbkę, cebulę. Posyp natką. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje