Grzybowa z kaszą perłową

Przyprawiona lubczykiem i pieprzem

Składniki

  • 4 podudzia kurczaka
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 cebule
  • 5 dag suszonych leśnych grzybów
  • 10 dag kaszy jęczmienne perłowej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka klarowanego masła

Składniki - przyprawy

  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • suszony lubczyk

1. Grzyby zalewam wodą i moczę 90 minut. Mięso płuczę, wkładam do garnka.Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia. Usuwam pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Dodaję obrane warzywa korzeniowe oraz 1 cebulę. Wrzucam pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i listek laurowy.Przyprawiam solą, mielonym pieprzem oraz lubczykiem.Gotuję ok. 50 minut.

2. Grzyby odcedzam,osączam. Przesmażam jena maśle. Dodaję pozostałe cebule pokrojone w kostkę. Zalewam 6 szkl. przygotowanego bulionu. Kaszę przelewam wrzątkiem, osączam.Wrzucam do zupy. Gotuję ok.10 minut. Pod koniec dodaję wino. Przyprawiam do smaku. Posypuję natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje