Grzybowe ziemniaczki

Faszerowane ziemniaki będą miłą odmianą codziennej diety.

Smakują wyjątkowo
Smakują wyjątkowo 123RF/PICSEL

Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach 30 minut, wystudzić. Różyczki brokuła gotować 8 minut w posolonym wrzątku. Cebulę obrać, posiekać. Boczniaki i pieczarki pociąć w kawałki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć grzyby. Dodać cebulę, chwilę smażyć. Wlać około 250 ml wody i śmietanę. Wsypać bulion w proszku. Zagotować. Dodać zasmażkę, gotować minutę, mieszając. Do sosu włożyć brokuły. Przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, ściąć wierzchy i wydrążyć. Środki i wierzchy przecisnąć przez praskę, utrzeć z żółtkiem i połową żółtego sera. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wydrążone ziemniaki ułożyć w żaroodpornej formie. Napełnić 2/3 farszu grzybowo-brokułowego (resztę farszu ułożyć wkoło ziemniaków). Masę ziemniaczaną wyciskać ze szprycy porcjami na ziemniaki, formując dekoracyjne fale. Wierzchy posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Udekorować trybulą. 

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas