Guacamole idealne?

Kolendra, czerwona cebula, pomidor, limonka, oliwa z oliwek... No i oczywiście awokado. Jaki jest przepis na guacamole idealne? Meksykański szef kuchni Enrique Casarrubias wyjaśnia recepturę krok po kroku.

Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych123RF/PICSEL

Miłośnicy awokado przysięgają również miłość guacamole. Ta meksykańska specjalność może być świetną przystawką, można ją podać w tortilli lub jako dodatek do białej ryby. Jednak wybór potrzebnych składników często powoduje kulinarne dyskusje. Enrique Casarrubias, meksykański szef kuchni w restauracji Oxte w Paryżu, przedstawia oryginalną recepturę. Już nie popełnimy błędów.

Dodać do potrawy oliwę z oliwek, pomidory, czerwoną cebulę lub pieprz? Duży błąd! Aby meksykańskie guacamole rzeczywiście zasługiwało na to miano, przygotujmy (dla czterech osób): 6 awokado, sok z 4 limonek, połowę białej cebuli, mały pęczek kolendry, sól i zieloną paprykę jalapeno, to wszystko. Ani więcej, ani mniej. Aby sprawdzić, czy awokado jest wystarczająco dojrzałe, wystarczy usunąć z niego szypułkę. "Jeśli łatwo odchodzi, to znak, że owoce są dojrzałe. W przeciwnym razie, trzeba poczekać kilka dodatkowych dni" - informuje Casarrubias.

A jakich narzędzi używać w kuchni przygotowując guacamole? "Idealnym rozwiązaniem jest posiadanie moździerza z kamienia wulkanicznego z tłuczkiem, których używa się tradycyjnie" - zaleca szef kuchni. Nie masz moździerza pod ręką? Nie panikuj. Przepis jest całkiem wykonalny także z miską i widelcem. Aby nie zamienić mieszanki w tłuczone ziemniaki lub sos, "mikser jest absolutnie zakazany" - ostrzega ekspert i dodaje, że "najsmaczniejsze w guacamole są przede wszystkim kawałki awokado".

Przecinamy każde awokado na pół, usuwamy pestkę i oddzielamy skórkę, używając do tego łyżki stołowej. Po umieszczeniu owoców w misce lub moździerzu miażdżymy miąższ tłuczkiem lub widelcem, wlewamy sok z limonki. Dodajemy sól, cebulę i kolendrę - łącznie z łodygami - posiekane bardzo drobno. Na koniec siekamy paprykę jalapeno na małe kawałki, "nie zapominając o usunięciu nasion, aby uniknąć zbyt ostrego guacamole" - wyjaśnia Casarrubias. Guacamole gotowe!

Główny składnik guacamole - awokado zawiera 20-30 proc. tłuszczów. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), które regulują stężenie "złego cholesterolu" LDL, podwyższając jednoczenie stężenie "dobrego" cholesterolu HDL. Oprócz tłuszczów, awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znajdziemy w nim także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Z substancji mineralnych zawiera: wapń, potas i fosfor. Jest również dobrym źródłem błonnika (6,3 g na 100 g owocu). (PAP Life)

Zmysłowe smaki: Guacamole – meksykański dip z awokado INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas