Gulasz farmerski z brokułami

Smaczne danie z warzywami i boczkiem

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 30 dag mortadeli
  • 10 dag wędzonego boczku
  • (w kawałku)
  • 3 marchewki
  • 2 zielone papryki
  • 40 dag brokułów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 cebula
  • 5 dag słoniny
  • 5-6 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 słoik marynowanych minikolb kukurydzy
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól lpieprz

Sposób przygotowania

1. Mortadelę oraz boczek pokrój w grubą kostkę. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój w grubą kostkę. Brokuły oczyść, umyj, podziel na różyczki. Fasolę przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą i osącz. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, posiekaj. Słoninę pokrój w kosteczkę. 
2. Do dużego garnka o grubym dnie wrzuć słoninę, mocno ja wysmaż. Na tłuszcz, który się wytopi, wrzuć cebulę. Usmaż ją na szklisto. Dodaj marchewki, paprykę, dymkii brokuły. Warzywa krótko razem przesmaż. Potem podlej bulionem, zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. 
3. Po tym czasie do gulaszu dołóż wędlinę oraz fasolę. Całość przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotuj jeszcze 5 minut. Kolby kukurydzy osącz, pokrój na duże kawałki. Wrzuć do gotowego gulaszu.

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje