× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Gulasz polsko - węgierski - Maciej Kuroń

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

1,5 kg wołowiny bez kości; 3 papryki, 5 pomidorów; 3 cebule; 8 ząbków czosnku; 1 łyżeczka ostrej papryki; po 1 łyżce: majeranku, kminku i cząbru; 400 ml czerwonego wytrawnego wina; ewentualnie 400 ml wywaru (może być z kostki); 150 g tłuszczu; sól, pieprz.

Zdjęcie

/Wydawnictwo Jacek Santorski & co
/Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Mięso czyścimy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek rozgniatamy lub siekamy. Mięso mieszamy w misce z czosnkiem i cebulą i pozostawiamy na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i obsmażamy mięso wraz z cebulą i czosnkiem na rumiano ze wszystkich stron, ciągle mieszając.

Reklama

Dodajemy przyprawy: majeranek, kminek, cząber i paprykę.

Zalewamy mięso winem i niedużą ilością wywaru i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 minutach dodajemy paprykę oraz pomidory i dusimy razem z mięsem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszamy gulasz i jeżeli sos za bardzo odparowuje, uzupełniamy go niedużą ilością wywaru.

Pod koniec duszenia doprawiamy gulasz solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Więcej na temat:kuchnia węgierska

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Gulasz polsko - węgierski - Maciej Kuroń

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (11)

Dodaj komentarz
Sebuś

~Sebuś -

Moja Narzeczona zobi to właśnie na dzisiejszy obiadek i zapachy są świetne!!! Końcowy efekt będzie zapewne piorunujący:) Już mi ślinka cieknie!!! POLECAM SERDECZNIE!!

joanna

~joanna -

jeszcze nie wiem jak smakuje, ale zapowiada się .. pysznie :) robie dziś na obiad !

domorosły kucharz

~domorosły kucharz -

jeśli chodzi o mięsko z cebulą to nie jest nic trudnego ''usmażyc'' je razem tym bardziej,że chodzi tylko o zamknięcie porów w mięsie a nie usmażenie go na brązowo...mięsko dojdzie podczas duszenia...gulasz zapewne znakomity ale aby się upewnic zaraz go przyrządzę :-)

ar2

~ar2 -

Powodzenia szefie kuchni

justa

~justa -

Po prostu super, palce lizać.

jawa

~jawa -

pyszny ten gulasz, przesyłam podziękowania dla p. Kuronia

Eizo

~Eizo -

Ukłony dla Maćka Kuronia

Reklama