Gulasz węgierski na pikantnie z dodatkiem ziemniaków

Pyszny i bardzo pożywny... Doskonale sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny.

Czas przyrządzenia: 120 minut + duszenie 105 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 43 cebule
  • po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 80 dag mieszanego mięsa na gulasz
  • 2 kostki mięsne
  • 1-2 listki laurowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • czarny pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 10 dag kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta cukru
  • trochę natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Kostki mięsne (np. Winiary) rozpuścić w 500 ml wrzątku. Cebulę obrać, grubo posiekać. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami.Strąki opłukać, pokroić w kostkę. Chili oczyścić z pestek i pokroić w paseczki.Ziemniaki obrać, pociąć na kawałeczki. Mięso opłukać, osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałeczki mięsa. Mieszając, smażyć je, aż się zrumienią. Potem dodać cebulę, paprykę, chili oraz listki laurowe. Krótko podsmażyć. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą,pieprzem i słodką papryką. Podlać wywarem przygotowanym z kostki mięsnej. Poczekać, aż całość zawrze,po czym zmniejszyć płomień i dusić gulasz pod przykryciem jeszcze 1 godzinę i 45 minut. Około 15 minut przed końcem duszenia dolać wino i dołożyć pokrojone ziemniaki. Natkę opłukać, dobrze osuszyć,poodrywać listki i grubo je pokroić.Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do gulaszu. Dodać natkę. Wymieszać. Ponownie przyprawić solą, pierzem,cukrem i słodką papryką. Przed podaniem udekorować gulasz listkami natki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje