Gulasz wołowy z papryką

80 dag wołowiny; 50 dag cebuli; 2 ząbki czosnku; 5 dag wędzonej słoniny; 2 łyżki tłuszczu; 3 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1/2 łyżeczki zmielonego kminku; 1/2 łyżeczki zmielonego majeranku; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego; 25 dag ziemniaków; 1 strąk zielonej papryki; 1 strąk czerwonej papryki; sól.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 718 kcal.
Zawartość tłuszczu - duża.

Reklama

Przyrządzanie

A. Mięso wymyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

B. Słoninę skroić w kostkę, zrumienić w rondlu. Wrzucić czosnek oraz cebulę, poddusić. Dodać mięso - obsmażyć. Przyprawić solą i papryką, dodać koncentrat, kminek, majeranek, podlać połową bulionu. Przykryć i dusić 30 minut.

C. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Razem z resztką bulionu dodać do mięsa i dusić dalsze 30 min. Papryki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i dodać na 15 minut przed końcem duszenia.

D. Wrzące danie włożyć do zakręcanych słoików. Odstawić w chłodne miejsce. Po ostygnięciu pokrywki powinny być lekko wklęsłe. Następnie przełożyć do lodówki lub w inne zimne miejsce.

Nasza rada

Czas przechowywania zamkniętego hermetycznie dania wynosi około 2 tygodni. Po otwarciu słoika należy zużyć jego zawartość w ciągu 2 dni. Podawać z makaronem, kaszą jęczmienną oraz surówką z czerwonej kapusty z jabłkiem.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: wołowina | papryka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje