Gulasz z dynią

Warto podać na ciepłą, sycącą kolację.

Składniki:

●250-300 g miąższu dyni

Reklama

●300-400 g piersi kurczaka

●cebula

●słodka i ostra papryka

●1,5 szklanki bulionu

●sos sojowy

●suszony lub świeży majeranek

●łyżeczka mąki

●olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przesmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodaj posiekaną cebulę, smaż dalej.

2. Dolej bulion i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu.

3. Miąższ dyni pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i cebuli.

4. Dopraw do smaku papryką, sosem sojowym i szczyptą pokruszonego w dłoniach (lub posiekanego) majeranku. Duś na małym ogniu, aż dynia zmięknie (ok. 10-15 min). Na koniec zagęść gulasz, dodając łyżeczkę mąki rozprowadzonej w wodzie.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje