Gulasz z grzybami

Nie masz pomysłu na obiad? Proponujemy makaron z dodatkami. Jeśli po odcedzeniu, a przed wymieszaniem z sosem makaron zdąży się posklejać, należy opłukać go ciepłą wodą i skropić oliwą.

Taki makaron smakuje doskonale.
Taki makaron smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 25 dag makaronu wstążki
  • 1/2 kg mrożonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kg surowej szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka świeżego majeranku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • olej i masło do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Rozmrożone i oczyszczone grzyby pokroić na duże kawałki. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę i seler po oczyszczeniu i umyciu pokroić w małą kostkę.

2. Na oleju zeszklić cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Zdjąć z patelni, usmażyć na niej mięso. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe. Na maśle przesmażyć grzyby, oprószyć je majerankiem i przełożyć do mięsa. Gotować godzinę. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Połączyć z makaronem, podawać.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas