Gulasz z kopytkami

Skorzystaj z naszego pomysłu i zaserwuj gulasz z kopytkami. To apetyczne, smaczne i sycące danie.

Proste danie, które zawsze się sprawdzi
Proste danie, które zawsze się sprawdzi123RF/PICSEL

Przygotowanie

Łopatkę umyj pod zimną wodą i osusz. Następnie pokrój w kostkę. Przed krojeniem warto włożyć mięso do zamrażarki, częściowo zamrożone łatwiej jest pokroić. Łopatka o grubości około 2,5 cm powinna spędzić w zamrażarce ok. 50 minut.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki umyj i osusz. Przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój. W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż mięso. Kiedy będzie rumiane, dodaj cebulę, paprykę i przyprawy: papryki mielone oraz majeranek. Całość smaż około 10 minut.

W szklance wody rozmieszaj koncentrat pomidorowy. Wlej płyn do mięsa i duś pod przykryciem przez 20 minut. Gulasz podawaj z kopytkami.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę, jajko i zagnieć jednolite ciasto. Przełóż je na stolnicę posypaną mąką. Podziel na 6 części i uformuj cienki wałek. Spłaszcz go i potnij na ukośne kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Porcjami wrzucaj kopytka i gotuj od momentu wypłynięcia. Wyciągnij je łyżką cedzakową.

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas