Gwiazdki z maku

Świąteczne ciasteczka.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 15 dag maku,
- 35 dag płynnego miodu (najlepiej gryczanego),
- 10 dag cukru pudru,
- 2 łyżki rumu,
- 10 dag orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Mak wsypać na sitko o bardzo drobnych oczkach, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie sparzyć, osączyć na sitku. Orzechy włoskie drobno posiekać.
2. Miód przełożyć do rondelka, wsypać cukier, zagotować na małym ogniu nie przerywając mieszania. Dodać mak, orzechy i rum. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (można również dodać kilka kropli soku z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego). Całość gotować jeszcze chwilę.
3. Masę przełożyć na wilgotną stolnicę lub folię aluminiową, rozwałkować na grubość 1 cm i pozostawić do wystygnięcia.
4. Z 3/4 masy makowej wyciąć różnej wielkości gwiazdki (najlepiej za pomocą foremek do ciastek). Z pozostałej masy makowej uformować kulki.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: maki | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje