Haggis - przysmak szkocki czy angielski?

Haggis - danie z podrobów baranich i owsianki - jest powszechnie uważany za szkocką potrawę narodową. Szkoci bardzo się więc oburzyli, gdy angielska historyk uznała, że haggis pochodzi ... z Anglii.

Według Catherine Brown przepis na haggis po raz pierwszy ukazał się w angielskiej książce kucharskiej z 1615 roku - donosi w poniedziałek "Daily Telegraph". Dopiero znacznie później Szkoci "zawłaszczyli" sobie tę potrawę. Podobno pierwsza wzmianka o tym, jakoby haggis pochodził ze Szkocji pojawiła się w 1747 roku.

Reklama

Dotychczas za niepodważalny dowód szkockich korzeni tej potrawy uważany był wiersz szkockiego poety Roberta Burnsa "Address to a Haggis" (1787 rok).

Teraz Catherine Brown twierdzi, że pierwotnie była to potrawa angielska i że była wśród Anglików bardzo popularna.

Szkoci wiedzą swoje i ustalenia pani historyk po prostu ignorują, albo dyskwalifikują jako absurdalne. Dla nich haggis jest szkockim daniem narodowym i kropka.

Zobacz przepis na Haggis!

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: historyk | brown | szkoci | angielski | przysmak | kuchnia brytyjska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje