Hamburger - Maciej Kuroń

Klasyczny amerykański zestaw do Giant Burgera - klasyczny również rozmiarami.

Na jedną osobę: 250 g mielonej chudej wołowiny, liść zielonej sałaty, 1 bułka na hamburger, 2 plastry ogórka kiszonego lub konserwowego, 2 plastry pomidora i 2 plastry cebuli, 30 ml oleju, sól, pieprz, dodatki: ketchup, musztarda, majonez, ew. plaster żółtego sera.

Reklama

Z mielonego mięsa formujemy sporego, typowo amerykańskiego hamburgera.

Ja radzę nie dodawać soli i pieprzu przed grillowaniem, gdyż szczególnie sól powoduje łykowatość wołowiny, moim zdaniem również mielonej.

Dużego hamburgera smarujemy olejem (ew. smarujemy ruszt) i pieczemy w sumie 10 minut.

Staramy się obrócić go na drugą stronę w połowie pieczenia i po obróceniu solimy i pieprzymy.

W uwagach wyjaśniam, dlaczego błędem jest ciągłe obracanie smażonego mięsa na drugą stronę, i staram się zawsze tak piec na grillu (na patelni w domu również), żeby przewracać każdą sztukę mięsa, kotlety czy szaszłyki tylko jeden raz na drugą stronę.

W międzyczasie przekrawamy bułeczkę i układamy ją na grillu przekrojoną stroną. Każdy uczestnik naszej ogrodowej biesiady sam smaruje sobie bułeczkę majonezem i ostrą musztardą, następnie nakłada sałatę, plastry pomidora i cebuli, następnie hamburgera, ketchup i drugą połówkę bułeczki.

Jeżeli pod koniec grillowania na połówkę bułeczki lub hamburgera położymy plaster żółtego sera, to otrzymamy cheesburgera. Miłośnicy tłustego mięsa wkładają do mięsa w trakcie formowania hamburgera kawałek ziołowego masła.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Dowiedz się więcej na temat: wołowina | kuchnia amerykańska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje