Hamburgery na pikantnie

Domowe burgery są pyszne!

Do miseczki włóż 60 dag mieszanego mielonego mięsa. Wymieszaj je z 1 jajkiem oraz 1 drobniutko posiekaną szalotką. Dodaj 1 łyżkę musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) oraz 1 papryczkę chili, wcześniej oczyszczoną i posiekaną. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę mięsną dobrze wyrób. Uformuj z niej 4 równe kulki. Każdą spłaszcz tak, by powstał duży owalny kotlet o wysokości ok. 2 cm. Na środku każdego burgera zrób kciukiem 1-cm wgłębienie. Dzięki temu podczas grillowania kotlety się nie wybrzuszą, i pozostaną idealnie płaskie. Hamburgery ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj je po 5 minut z każdej strony.

Reklama

Burgery podawaj w bułkach z ziarnami. Przełóż je też plasterkami warzyw oraz listkami sałaty. Serwuj z łagodnym keczupem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje