Herbaciany placek z bakaliami

Nietypowy wypiek na świąteczny stół.

Do świąt pozostało coraz mniej czasu, a wielu z nas ma przed sobą jeszcze mnóstwo przygotowań.  Najwyższy czas, aby zaplanować bożonarodzeniowe menu - tradycyjne dania, w szczególności te wigilijne oraz pyszne wypieki. Jeśli chodzi o słodkości - eksperci Ahmad Tea London proponują najprostsze, ale pyszne  rozwiązania, które nie są czasochłonne - np. herbaciany placek z bakaliami.

Składniki:


Reklama

Ciasto:

  • 250 ml zaparzonej English Tea No 1. Ahmad Tea London
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • 250 ml miodu gryczanego
  • 4 jajka
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 250 ml oleju kokosowego
  • 250 gram cukru pudru
  • 750 gram mąki tortowej
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej

Lukier:

  • 50 gram cukru pudru
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (bez pestek)

Przygotowanie:

1. Zaparz 1 szklankę mocnej English Breakfast Ahmad Tea London i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno pianę z 4 białek i odstaw.  Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, powoli wlej do nich miód gryczany oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej przestudzoną herbatę (bez fusów).

2. Dosyp mąkę wymieszaną wcześniej z sodą, cukier waniliowy, orzechy oraz żurawinę, a na końcu delikatnie mieszając dodaj ubite białka. Wszystko starannie połącz, wylej na dużą blachę i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

3. Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. Następnie rozpocznij pracę nad przygotowaniem lukru. Do miski wlej białka oraz dosyp powolutku cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj mikserem przez około 15 minut. Wierzch ciasta pokryj równomiernie słodką masą.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje