Herbata - królowa jesieni

Na pragnienie i rozgrzewkę.

Lekarze od lat powtarzają, że woda to najważniejszy składnik naszego organizmu i dlatego powinniśmy pić jej ok. 2 litrów dziennie. Woda wodą, ale czasem to monotonne nawadnianie można nieco urozmaicić... W chłodniejsze dni polecamy herbaty owocowe.

Podstawowe zasady parzenia

Reklama

Przygotowanie herbaty owocowej wymaga nieco więcej czasu, niż czarnej czy zielonej. Potrzebna jest także odpowiednia temperatura i woda. Najkorzystniej jest wsypać susz do zamykanego naczynia, zalać wodą o temp. 95 st. i parzyć ok. 10 minut. W tym czasie pozbawione wody owoce ponownie ją wchłoną i oddadzą cały aromat.

Ilość suszu do herbaty to ok. 2,5-3 g na 150 ml wody. Jeśli używamy wody z kranu, warto ją wcześniej przefiltrowrać. Dzięki temu usuniemy drobne zanieczyszczenie (np. rdzę z rur albo piasek), a także poprawimy smak i zapach wody.

Herbatka żurawinowa

Suszoną żurawinę wymieszaj z odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz kilkoma goździkami. Zalej gorącą wodą. Zaparz i przecedź przez gęste sitko. Ew. posłodź do smaku.

Herbatka pomarańczowa

Wydrąż miąższ, do skórki wsyp trochę zwykłej czarnej herbaty. Wstaw na godzinę do mocno rozgrzanego piekarnika. Aromatyzowaną w ten sposób herbatę możesz od razu zaparzyć.

Herbatka jabłkowa

Suszone jabłka zalej gorącą wodą. Napar przecedź, posłodź do smaku miodem albo brązowym cukrem. Przypraw odrobiną cynamonu lub imbiru.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje