Hiszpańska gorąca czekolada

Na jesienny wieczór.

Składniki:

  • 120 g gorzkiej czekolady do wypieków (cukiernicze sklepy internetowe)
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego anyżu
  • 3 kopiaste łyżeczki skrobi kukurydzianej (sklepy ze zdrową żywnością)
  • 360 ml wody plus dodatkowo trochę wody do rozpuszczenia skrobi

Prygotowanie:

1. Skrobię kukurydzianą wsyp do miseczki, dodaj 3-4 łyżeczki wody i dokładnie wymieszaj (nie mogą pozostać grudki).

Reklama

2. Czekoladę połam na kawałki i przełóż do rondla. Wlej wodę i rozpuszczoną skrobię, wsyp przyprawy.

3. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając (najlepiej rózgą), aż czekolada całkiem się rozpuści (5-8 minut). Uważaj, aby nie doprowadzić jej do wrzenia. Najpierw będzie płynna jak zwykłe kakao, a potem nagle zacznie gęstnieć. Gdy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, zestaw garnek z ognia i mieszaj jeszcze 3-5 minut, aby uzyskała właściwą gęstość, a pozostała gładka.

4. Przelej czekoladę do naczynek i od razu podawaj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje