Hiszpańska paella z kurczakiem

Przysmak z kuchni hiszpańskiej.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1/2 kurczaka,
- seler naciowy,
- czerwona papryka,
- 3 pory,
- 5 łyżek oleju,
- 2 cebule,
- sól, pieprz,
- 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego,
- kostka bulionowa,
- puszka białej fasolki

Przygotowanie:

1. Mięso kurczaka umyj, osusz, podziel na porcje. Seler, paprykę i pory umyj, oczyść. Paprykę pokrój w kostkę, seler i pory w słupki. Cebule pokrój w piórka.
2. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć kawałki kurczaka, smaż na złoto przez 10 min. Oprósz pieprzem i solą. Mięso przełóż na talerz, na patelnię wrzuć pokrojone warzywa, smaż 4-5 min, wyjmij. 2 łyżki oleju wlej na patelnie, zeszklij cebulę. Dołóż ryż, zamieszaj, zalej 3 szklankami wody. Dodaj kostkę bulionową, kawałki kurczaka i warzywa. Przykryj, duś 30 min.
Fasolę osącz na sicie, przepłucz, dodaj do paelli na ok. 10 min przed końcem duszenia.
Czas przygotowania: 60 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 559 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: seler | paella | kurczak | kuchnia hiszpańska | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje