Holenderskie ciasto miodowe

Z korzennym aromatem.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g płynnego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta mielonych goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 125 g brązowego cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • po 100 g siekanych migdałów i orzechów włoskich
  • tłuszcz do formy Przygotowanie:

Czekoladę utrzeć na grubej tarce. Dodać miód, jajka i przyprawy. Dodać cukier. Mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę wymieszać i dodać. Dodać migdały i orzechy. Podłuzną formę (24 cm długości) nasmarować tłuszczem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 60 minut. Wybić z formy i odstawić do ostudzenia.

Czas przygotowania 75 minut

Jedna porcja zawiera 1050 kJ/251 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas