​Hummus z bobu

Przepis z książki "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka.

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzątku wsyp bób i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Następnie ziarna odcedź, ostudź i obierz.

Obierz ząbek czosnku.

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową pastę najlepiej podać w płaskiej miseczce.

Jeżeli używasz suszonych pomidorów bez zalewy, przed przygotowaniem hummusu zalej je gorącą wodą na 15 minut, żeby zmiękły. Odcedź i dodaj do pozostałych składników.

Na 100 g: Kalorie 126 kcal Białko 5,9 g Tłuszcz 7,5 g Węglowodany12,1 g Błonnik 0,6 g

Przepis pochodzi z książki "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka. Wydawnictwo Znak. Premiera: lipiec 2017.

"Hummusy i pasty" Konrada Budzyka
"Hummusy i pasty" Konrada BudzykaWydawnictwo Znak

Konrad Budzyk, dietetyk, weganin i bloger (blendman.pl), sprawi, że zdrowe warzywa i owoce pojawią się na twoim stole w nowej, zaskakującej postaci.

Zmysłowe smaki: Hummus z bobu Interia.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas