Indyk curry

Pyszny, aromatyczny obiad

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 80 dag piersi z indyka
  • olej
  • kurkuma
  • curry
  • papryczka chilli
  • cebula
  • starty imbir
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 10 dag śmietany
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • łyżka cukru
  • garść płatków migdałowych
  • 30 dag ryżu jaśminowego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Filety z indyka pokrój w paski. Skrop olejem, posyp solą, pieprzem, kurkumą i curry. Odstaw na kilka godzin. Podsmaż posiekaną papryczkę chilli, cebulę, starty na tarce imbir oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

2. Dodaj mięso i obsmaż z każdej strony. Wlej sos sojowy, sos rybny, mleko kokosowe, śmietanę oraz sok i startą skórkę z limonki. Przypraw. Dodaj uprażone płatki migdałowe. Duś 30 minut pod przykryciem. Podawaj z ryżem i natką.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje