Indyk faszerowany wątróbką

Pieczeń drobiowa z farszem to świetny pomysł na uroczystą kolację

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny

Składniki - mięso

  • pierś indyka
  • bułka
  • pół szklanki mleka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 10 dag pieczarek
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Składniki - marynata

  • 3 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • łyżeczka majeranku
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Składniki marynaty wymieszaj. natrzyj nią mięso. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Namocz bułkę w mleku, wymieszaj ją z posiekaną i podsmażoną wątróbką, bułką tartą, jajkiem, masłem, natką pietruszki, pieczarkami i przyprawami. 

2. Faszeruj mięso. Zawiń je sznurkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym z cytryną i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Dekoruj listkami laurowymi.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje