Indyk pieczony

Kruche i delikatne mięso

Czas przyrządzenia: ok. 1,5 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • Mięso i kapusta:
  • pierś z indyka
  • pół główki czerwonej kapusty
  • pomarańcza
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • kwaśne jabłko
  • cebula
  • olej
  • łyżka octu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 6 łyżek oleju
  • przyprawa do indyka
  • łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Z przygotowanych składników zrób marynatę.Natrzyj nią mięso. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem. Z połowy zdejmij skórę, posiekaj w paski. Mięso ułóż w rękawie posyp skórką,piecz przez 50 minut.

2. Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę, kapustę po szatkuj. Na patelni zeszklij cebulę,dodaj jabłko i kapustę, smaż do miękkości. Pod koniec smażenia dodaj ocet, przypraw solą i pieprzem. Do sosu z pieczenia dodaj śmietanę,wymieszaj. Mięso podawaj na kapuście, dekoruj pozostałą pomarańczą i natką, polej sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje