Indyk zapiekany w sosie z pomarańczy

Danie obiadowe, jakiego nie jadłaś

Indyk pieczony z owocami
Indyk pieczony z owocamimateriały prasowe

Sposób przygotowania

Filet myjemy i przekładamy do małego garnka, dodajemy łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 15 minut. W rondelku gotujemy sok pomarańczy, złote owoce, suszone wiśnie, paprykę, imbir, kurkumę i pieprz. Po zagotowaniu wszystkich składników odstawiamy do wystudzenia. Indyka wyjmujemy z wody, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, a następnie w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe bakalie, pokrojone w plasterki pomarańcze i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas