Jabłecznik księżycowy

oryginalny przepis na jabłka w cieście.

Składniki na 18 porcji:

- 12 średniej wielkości jabłek,
- 8 łyżek dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- tłuszcz do formy,
- listki mięty do przybrania,
- szczypta soli

Przygotowanie:

Jabłka umyć, wydrążyć środki. Do każdego jabłka włożyć łyżkę dżemu albo powideł. Ułożyć jabłka jedno obok drugiego w niezbyt dużej, wysmarowanej tłuszczem blasze. Jabłka powinny być trochę od siebie oddalone. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, oliwę i cynamon. Ciastem zalać jabłka. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem jabłecznik pokroić tak, by w każdej porcji było jedno całe jabłko. Na koniec ozdobić listkami mięty, owocami lub małymi różyczkami. Porcja: 320 kcal
Czas przygotowania: 45 minut

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | ciasta z owocami | szarlotka | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje