Jabłecznik migdałowy

Wyjątkowo delikatny!

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej krupczatki
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • łyżka śmietany
  • 2 żółtka cukier waniliowy

Reklama

Wierzch:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj masło. Posiekaj je nożem. Dodaj zmielone migdały, cukry, żółtka, cynamon, śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Połóż je na talerzyku, przykryj drugim i wstaw ciasto do lodówki na pół godziny.

2. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier, cynamon, duś pod przykryciem około 10 minut, mieszając.

3. Formę do tarty wysmaruj masłem. Większą część ciasta rozwałkuj na wielkość formy, wyłóż brzegi. Ponakłuwaj widelcem. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180˚C. 4 Na cieście ułóż jabłka. Posyp cynamonem. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij na paski, ułóż z nich na wierzchu kratkę. Piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje