Jabłka na wypieki

Poznaj najlepsze odmiany.

Jabłka - wybierz swoją ulubioną odmianę
Jabłka - wybierz swoją ulubioną odmianę123RF/PICSEL

1. Najwięcej jest deserowych odmian jabłek. Czyli do spożycia na świeżo, np.: cortland, gala, golden delicious. Są słodkie, kruche i przede wszystkim soczyste. Doskonałe do chrupania, ale nie nadają się do pieczenia czy gotowania, bo przez wysoką zawartość wody szybko rozpadają się na pulpę. Natomiast niektóre z nich polecić można jako składnik sałatek, np. odmiany cortland czy ligol. Po pokrojeniu nie ciemnieją. Inne jabłka trzeba szybko skrapiać sokiem z cytryny.

2. Do mięsa, na szarlotkę czy do racuchów najlepsze są stare odmiany jabłek. Wybór mamy w tej chwili niewielki. Odpowiednie są antonówki, ale sezon na nie kończy się jesienią. Przez cały rok za to dostępne są jabłka odmiany boskoop, nazywane u nas szarą renetą.

Obie odmiany są za kwaśne do bezpośredniego spożycia, trochę suche, ale doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań pieczonych czy gotowanych, bo nawet po długim czasie ich kawałki zachowują jędrność, a z sosu, który z nich wypływa, powstaje apetyczna galaretka.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas