Jabłka w cieście

Banalne ciasto. Idealne na chłodne poranki

Składniki

  • 4–5 twardych jabłek deserowych
  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • mielony cynamon
  • 1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania ciasta
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozwiń, płaty pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 20 minut, by rozmarzły. W tym czasie jabłka umyj, obierz. Nożykiem do wycinania gniazd nasiennych usuń środki z pestkami. Potem każde jabłko potnij na 4-5 grubszych plasterków. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały i oprósz cynamonem. Płaty francuskiego ciasta lekko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Placki potnij w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Owiń nimi plasterki jabłek. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj widelcem razem z mlekiem. Posmaruj tym paski ciasta na jabłkach. Jabłka w cieście wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 20 minut, aż wierzchy ładnie się zrumienią. Przestudź. Potem obficie oprósz cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Tak przygotowane jabłka podawaj np. z lodami waniliowymi, bitą śmietaną albo gorącym sosem czekoladowym.  

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje