Jabłkowe babeczki

Aktualizacja

Jabłkowe babeczki robi się błyskawicznie - jabłka w formie pysznych babeczek to wyśmienity pomysł na poczęstunek po obiedzie. Nie dość, że smaczne, to wyglądają pięknie. Jabłkowe babeczki mogą być podawane jako osobny deser lub wykorzystane jako ozdoba do ciast i tortów.

Jabłkowe babeczki w kształcie różyczek są niezwykle efektowne
Jabłkowe babeczki w kształcie różyczek są niezwykle efektowne 123RF/PICSEL

Jabłkowe babeczki - przygotowanie

1. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia z cukrem pudrem, kostką do pieczenia, jajkiem i żółtkiem. Szybko zagnieść ciasto.

2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki.

3. Wlać wodę i sok z cytryny do garnka. Wrzucić plasterki jabłka i podgrzewać przez 2-3 minuty (nie doprowadzić do wrzenia, plasterki jabłka muszą być miękkie, aby łatwo je było formować).

4. Foremki do muffinek nasmarować kostką do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek, wyciąć z niego 12 kółek (szklanką), wylepić nimi nasmarowane foremki. Pośrodku układać plasterki jabłka tak, by utworzyły kształt róży. Aby ułatwić sobie zadanie, zacząć od warstwy zewnętrznej: formując z plasterków jabłek fale, rozkładać je (dość ciasno) od brzegów foremki, kierując się ku środkowi.

5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem). Piec 40-50 minut. Posypać cynamonem.

Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas