Jabłkowe oponki

Jabłkowe oponki to w zasadzie owocowe pączki w nieco innym wydaniu. Bardzo szybko znikają z talerzy, dlatego lepiej od razu przygotować ich więcej.

Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem
Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem123RF/PICSEL

Jabłka obieramy, specjalnym nożykiem lub łyżeczką wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plasterki z dziurką w środku.

W misce łączymy roztrzepane jajka, mąkę, trzy łyżki cukru pudru i proszek do pieczenia. Mieszamy. Do składników dodajemy stopniowo mleko i krople olejku miksując całość na gęste ciasto.

Plastry jabłkowe zanurzamy w powstałym cieście i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas