Jabłuszko w menu

Czy w 5. miesiącu życia mogę podać dziecku przetarte surowe jabłko, czy przed rozdrobnieniem powinnam je zagotować lub upiec?

Surowe skrobane lub tarte jabłko jest bardziej kwaśne niż gotowane lub pieczone
Surowe skrobane lub tarte jabłko jest bardziej kwaśne niż gotowane lub pieczone123RF/PICSEL

Maluch jak najbardziej może spróbować surowego skrobanego lub tartego jabłka. Nie musi go pani wcześniej piec lub prażyć.

Przed obraniem należy je jedynie dokładnie umyć i sparzyć. Proszę też pamiętać, że na początek dziecko może dostać jedynie 1-2 łyżeczki owocu.

Piąty miesiąc życia to dopiero wstęp do rozszerzania diety i nowe doświadczenia smakowe mogą być przyjmowane przez dziecko z entuzjazmem lub wręcz przeciwnie...

Nie ma recepty na najlepszy produkt podawany jako pierwszy. Surowe skrobane lub tarte jabłko jest bardziej kwaśne niż gotowane lub pieczone, ale też może posmakować dziecku.

Wcześniej czy później malec pozna każdy z tych smaków.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas