Jaglaki po toskańsku

Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz.

Składniki na 3-4 porcje:

Reklama

Kluski:

  • 1,5 szkl. kaszy jaglanej
  • po 1 szkl. mąki jaglanej i ziemniaczanej
  • 20 dag tłustego białego twarogu
  • 3,5-4 szkl. wody
  • szczypta kurkumy i mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Gulasz warzywny:

  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1-2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • olej
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:


1. Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Zagotuj 3 szkl. wody i wsyp kaszę. Zamieszaj, zmniejsz gaz i przykryj pokrywką. Gotuj ok. 20 minut. Kaszę dobrze osącz.

2. Zimną kaszę zmiksuj z twarogiem na gładką masę. Wsyp obie mąki i przyprawy. Zagnieć gładkie ciasto. Odrywaj małe kawałki, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą lekko spłaszcz. Zagotuj wodę i wrzucaj po kilkanaście kluseczek. Gotuj na małym ogniu, aż wypłyną na wierzch.

3. Cukinię, cebulę, pomidory i czosnek obierz, podduś na oleju, większe kawałki warzyw rozgnieć widelcem. Jaglaki wymieszaj z koncentratem pomidorowym, polej gulaszem, posyp serem. Na koniec udekoruj listkami bazylii.

Pod pierzynką:

 
Jaglaki można posypać grubszą warstwą sera i zapiekać, aż się rozpuści i apetycznie zrumieni.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje