Jagodowiec makowy

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki - spód

  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • po 1/2 szkl. mleka i cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki masła

Składniki - nadzienie

  • 1 słoik (ok. 30 dag) masy jagodowej do ciasta albo dżemu z jagód
  • 1 mała puszka gotowej masy makowej
  • 4 łyżki likieru migdałowego

Składniki - kruszonka

  • 1/3 kostki masła
  • po 2/3 szkl. mąki pszennej i cukru

Sposób przygtowania

1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masło stop, mleko lekko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki i letniego mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

2. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, dodaj resztę cukru. Jeśli chcesz, wsyp także 1 torebkę cukru waniliowego albo trochę skórki startej z cytryny. Wbij jajka. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe mleko. Zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk i ścianek miski. Wtedy wlej stopione masło. Ponownie zagnieć. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. 

3. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i włóż ją do lodówki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponowie je zagnieć i rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie przygotowanej blachy. Masę jagodową wymieszaj z makiem oraz likierem. Rozsmaruj na cieście. Wierzch placka posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 45 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje