Jagodowo-makowe muffiny z białą czekoladą

Prosty przepis na pyszne muffiny.

Składniki:

Reklama

  • 150 g czarnych jagód
  • 150 g białej czekolady
  • 275 g mąki
  • 225 g cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmielonego maku
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 125 ml maślanki
  • różowy cukier do dekoracji
 Przygotowanie:

Odłożyć 50 g jagód do dekoracji.

 75 g czekolady grubo posiekać. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Następnie mokre dodać do suchych, wymieszać. Dodać jagody i czekoladę, wymieszać.  Do formy na muffiny włożyć papilotki, nakładać ciasto i piec 20-25 minut w 200 st., lekko przestudzić i uwolnić z formy

75 g czekolady posiekać i roztopić w gorącej kąpieli.  Dekorować muffinki roztopioną czekoladą i jagodami. Posypać cukrem.

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje