Jajecznica na oleju?

Autorka przepisu z konieczności wyeliminowała z diety białko mleka krowiego. Zastanawiała się, jak będzie smakowała jajecznica smażona bez masła. Efekt ją po prostu zadziwił.

Tak przygotowana jajecznica jest wilgotna i zarazem dobrze ścięta
Tak przygotowana jajecznica jest wilgotna i zarazem dobrze ścięta123RF/PICSEL

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony szczypiorek i chwilę smażymy.

2. Wbijamy jajka. Mieszamy białka, żółtka zostawiamy, gdy białka się zetną zdejmujemy patelnię z ognia, doprawiamy jajka solą i pieprzem, ponownie stawiamy na ogniu, mieszamy całość drewnianą łyżką, aż żółtka się zetną.

3. Po usmażeniu i wyłożeniu na talerz posypujemy jajecznicę pokrojoną pietruszką i koperkiem. Podajemy z pieczywem i plasterkami pomidorów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas