Jajka faszerowane

Jajko to główny bohater wielkanocnego stołu. W czasie świąt zwykle zajadamy się jajkami faszerowanymi ciężkostrawnymi pastami z dodatkiem majonezu lub polanymi majonezem czy sosem chrzanowym.

Pamiętajmy, że maluch może zjeść tylko jedno jajko dziennie
Pamiętajmy, że maluch może zjeść tylko jedno jajko dziennie123RF/PICSEL

Niestety, jajka w tej wersji nie nadają się dla małych dzieci. Majonez zawiera bowiem dużo emulgatorów, konserwantów, a także stabilizatorów. Natomiast sos chrzanowy jest bardzo ostry.

Dietetyk radzi: Do niedawna zalecano, by najpierw podawać dzieciom żółtko, a potem białko. Nowy schemat żywienia zmienia te zasady i umożliwia podawanie 7-miesięcznemu malcowi całego jajka, najlepiej bez żadnych dodatków.

Jeśli chcemy, by smyk zjadł faszerowane, należy przygotować lżejszą wersję farszu, np. mieszając mięso tuńczyka z żółtkiem, posiekanym koperkiem i odrobiną jogurtu naturalnego.

Takiego jajka będzie mógł spróbować brzdąc po 18. miesiącu. Pamiętajmy jednak, że maluch może zjeść tylko jedno jajko dziennie.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas