Jajka faszerowane
Idealnie pasują na uroczyste okazje, ale wyśmienicie sprawdzą się też jako propozycja dania na podwieczorek czy kolację.
Cieszą oczy i podniebienia smakoszy123RF/PICSEL
1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem.
2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy bardzo drobno lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju razem z rozdrobnionymi pieczarkami, często mieszamy. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia.
3. Szczypiorek siekamy, łączymy w miseczce z pieczarkami i cebulą, dodajemy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by powstała masa.
4. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki jajek, dekorujemy je majonezem i zieleniną, podajemy schłodzone